Haber

Merkez Bankasının Normalleşme Çalışmalarının Ana Görseli: KKM’den Çıkanlar Dövize Dönüşecek mi?

Türk yatırımcılar TL’den çıkışın engellenmesi amacıyla hazırlanan KKM’den çıkmaya başlıyor. TL’ye dönmek istemeyenler dolar hesabına geçiyor. Bu durum Merkez Bankası’nın döviz talebini karşılama konusundaki baskısını artırıyor.

Kaynak:https://www.bloomberg.com/news/articl…

Bloomberg’den Kerim Karakaya’nın haberine göre tasarruf sahipleri geçtiğimiz hafta KKM hesaplarından yaklaşık 5 milyar dolar çekti.

Tasarruf sahiplerinin TL’de kalması için mevduat faizleri artıyor.

Merkez bankasının döviz pozisyonu da geçen hafta dolara olan talebin artmasıyla zayıfladı.

Kaynak: Bloomberg, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası resmi verilerine dayalı hesaplamalar

Bloomberg’den bir kaynağa göre, 2021 yılında yaşanan kur krizinin ardından TL’de yaşanan değer kaybının önlenmesi amacıyla uygulamaya konulan KKM’lerden çıkışı kolaylaştırmak amacıyla yapılan bir dizi değişikliğin ardından ortaya çıkan durum 5 milyar dolarlık çıkış oldu. .

Çıkış, dolar biriktirip DTH’lere dönen yatırımcılardan geldi.

Verilerin kamuya açıklanmaması nedeniyle ismini vermek istemeyen uzman, bu 5 günlük dönemde bireysel yatırımcıların da az da olsa TL tasarrufu için KKM programına girdiğini ve haftalık net düşüşün düştüğünü belirtti. Yılbaşından bu yana ilk kez 5 milyar doların altı görüldü.

Merkez Bankası konu hakkında herhangi bir yorumda bulunmazken, mayıs ayındaki seçimlerin ardından para politikasında yapılan değişikliğin bir parçası olarak görülen kararlar, enflasyonun yükselmesine ve yabancı yatırımcıların kaçmasına neden olan alışılmışın dışında politikalara son vermek amacıyla alınıyor. Son yıllarda.

Resmi veriler, bugün açıklanan KKM bilgileriyle geçen hafta ne kadar paranın gittiğini gösterecek. Çıkışlar özellikle ticari bankalardan yüksek döviz talebine yol açarken, TCMB bu ihtiyacı rezervlerden karşıladı.

Net rezervler bu değişimden küçük bir etki alırken, TCMB ile bankalar arasındaki swap işlemlerinin artması nedeniyle brüt döviz varlıklarındaki değişim sınırlı kaldı.

TCMB eski başekonomisti Prof. Dr. Ali Hakan Kara da bu konuya değindi.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, “Merkez Bankası rezervlerini döviz kurunu desteklemek için kullanmayı bıraktı” derken, Mehmet Şimşek dün bu konuya değinerek ilginç bir açıklama yaptı.

KKM çıkışlarında bankaların dolar talebini karşıladığı söylenirken, ilk başta TL için “cankurtaran şamandırası” olarak görülen DDKKM (Döviz Korumalı KKM) enstrümanı, 120 milyar doları aşan bir dönemde maliyetli bir enstrüman haline geldi. girildi.

Erkan ve Bakan Şimsek, para politikasında normalleşmenin önünde engel olarak gördükleri KKM’nin sona erdirilmesine yönelik düzenlemeler yapıyor.

haber-askale.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu