Ekonomi

İstihdam verileri faiz indirimine işaret ederken ABD doları tökezledi

ABD doları bugün erken Asya işlemlerinde daha zayıf bir duruş sergileyerek euro ve sterlin gibi başlıca para birimleri karşısında düşüşünü sürdürdü. Bu hareket, potansiyel bir yavaşlamaya işaret eden son ABD işgücü piyasası verilerinin ardından geldi ve Federal Rezerv’in yıl içinde faiz oranlarını düşürme olasılığını artırdı.

Döviz ticaretinde dolar Japon yeni karşısında değer kaybederek 155,39 yenden işlem gördü ve bir önceki seansın en yüksek seviyesi olan 155,95’e geriledi. Euro ise %0,3’lük bir artışla 1,0782$ seviyesine yükseldi. Doların bir sepet para birimi karşısındaki değerini ölçen dolar endeksi değişmeyerek 105,25 seviyesinde kaldı.

Dolardaki gevşemede ABD eyalet işsizlik maaşı başvurularındaki artış etkili oldu. Bu veri, geçen haftaki zayıf istihdam raporu ile birleştiğinde, Fed’in faiz ayarlamalarının zamanlaması ve kapsamı konusunda belirsiz olan piyasalarda risk iştahını artırdı.

Başlıca para birimleri, ABD Hazine tahvilleri ve emtiadaki ılımlı yükselişin etkisiyle artışlar yaşadı. Düşük getirisine rağmen yen ve İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) güvercin politika değerlendirmesinin ardından baskı altında kalan sterlin değer kazandı.

Commonwealth Bank of Australia’dan (OTC:CMWAY) Joseph Capurso’nun da aralarında bulunduğu analistler, haftalık işsizlik başvuruları verilerinin oynaklığına dikkat çekerek bu hareketleri yorumlarken dikkatli olunmasını tavsiye ediyor. Spekülatörler de ABD faiz oranlarıyla aradaki önemli farkı göz önünde bulundurarak yenin düşük getirilerini yakından izliyor.

Japon hükümeti, Maliye Bakanı Shunichi Suzuki aracılığıyla, piyasa tahminlerinin Tokyo’nun geçen hafta yeni desteklemek için yaklaşık 60 milyar dolar harcadığını göstermesinin ardından, gerekirse döviz piyasalarına müdahale etmeye hazır olduğunu teyit etti. Eastspring Investments’tan portföy yöneticisi Rong Ren Goh, piyasanın müdahale çabalarına verdiği tepkiyi yorumlayarak dolar-yen paritesinin 155 seviyeleri civarında istikrar kazanmasını bekliyor.

Sterlin, BoE’nin olası bir faiz indirimine işaret etmesinin ardından 24 Nisan’daki düşük seviyesinden toparlanarak 1,2525 dolara yükseldi. BoE Perşembe günü gösterge faiz oranını %5,25’te tuttu, ancak Para Politikası Komitesi’ndeki ikinci bir yetkilinin duruşundaki değişiklik, gelecekteki faiz indirimlerine işaret etti.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

ABD Hazine tahvil getirileri Perşembe günü düşüş gösterdi ve 10 yıllık getiri, piyasanın 125 milyar dolarlık yeni tahvil ve bono arzını emmesiyle %4,46’ya geriledi. Yatırımcılar şimdi enflasyon eğilimlerine ilişkin daha fazla gösterge için gelecek haftaki ABD üretici fiyat endeksi (ÜFE) ve tüketici fiyat endeksi (TÜFE) raporlarını dört gözle bekliyor.

Öte yandan, Çin ile ABD arasında süregelen ticari gerilimde yeni bir gelişme yaşandı ve ABD Perşembe günü açıkladığı ticaret kısıtlama listesine 37 Çinli kuruluşu ekledi. Bu kuruluşların ABD’nin ulusal güvenlik veya dış politika çıkarlarına aykırı hareket ettiği ve ABD’li tedarikçiler için tedarik zinciri ilişkilerini zorlaştırdığı belirtildi.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu