Uluslararası Gıda Standartları Konferansı Bakü’de Başladı
Beslenme standartlarının iyileştirilmesini amaçlayan “Avrupa ve Orta Asya’da Gıda Standartlarının İyileştirilmesi ve Kodeks’e Katılımın Genişletilmesi” konulu uluslararası konferans Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de başladı.
Avrupa ve Orta Asya’da Gıda Standartlarının İyileştirilmesi ve Kodeks Katılımının Genişletilmesi konulu uluslararası gıda konferansı Bakü’de başladı. Yaklaşık 15 ülkeden temsilcilerin katılımıyla gerçekleşen konferansa, aralarında Gıda İşletmeleri ve Kodeks Dairesi Başkanı Selim Kaplan’ın da bulunduğu Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Azerbaycan Sağlık Bakanı Teymur Musayev, Tarım Bakanı Mecnun Memmedov katıldı. ve Azerbaycan Gıda Güvenliği Ajansı (AQTA) Lideri Goşgar Tehmezli. Toplantıya Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Dünya Ticaret Örgütü (WTO), UNICEF, Avrupa Konseyi ve Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlardan 60’ın üzerinde temsilci katıldı. Gıda güvenliği standartlarının iyileştirilmesi, gıda kodeksinin bölgedeki kullanımı, gıda kodeksine katılım konusunda kaydedilen ilerlemeler ve zorluklar, “tek sağlık” konsepti kapsamında gıda güvenliğinin sağlanmasına ilişkin konuların ele alındığı etkinlikte, tartışıldı.
“Ortak proje yürütüyoruz”
Tarım ve Orman Bakanlığı Beslenme ve Denetim Genel Müdürlüğü Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanı Selim Kaplan, gazetecilere yaptığı açıklamada, konferansın amacının, beslenme standartlarının değerinin dünya çapında duyurulması ve gıda standartlarının arttırılması olduğunu belirtti. Beslenme standartlarının hazırlanmasına ülkelerin katılımı. Kaplan, “Türkiye olarak yaklaşık 2 yıldır Azerbaycan Gıda Güvenliği Ajansı ile ortak bir proje yürütüyoruz. Projemizin amacı Azerbaycan’da beslenme standartlarının sağlanmasına ve sürdürülebilirliğe destek olmak. Yaklaşık 2 yılı tamamladık. ve projemiz bu yılın sonunda tamamlanacak. Bu proje kapsamında bazı “Eğitimler düzenledik, saha ziyaretleri yaptık. Oldukça verimli ve faydalı oldu, şimdi konferansta da görüyoruz ki Azerbaycan Gıda Güvenliği Ajansı yaptığımız bu projenin çıktılarını uygulamaya aktarmış. Bunu görmekten Türkiye olarak büyük mutluluk ve mutluluk duyduğumuzu belirtmek isterim” dedi.
“Gıda ürünlerinin taşınması ve teslimatının standartlara uygun hale getirilmesi gerekiyor”
Azerbaycan Gıda Güvenliği Ajansı Başkanı Goşgar Tehmezli, amaçlarının gıda güvenliği alanında gıda standartlarını iyileştirmek olduğunu vurguladı. Tehmezli, “Codex Alimentarius Kurulu (FAO ve WHO ortaklığında) Azerbaycan’da gıda güvenliği alanında uygulanan reformu çok olumlu buluyor. Azerbaycan’da ‘tekdüze’ kontrol sistemi ve bu sistemdeki standartlar gıdanın her aşamasında var. Tarladan sofraya besin zinciri Uluslararası Kodeks Komisyonu tarafından desteklenmektedir.” “Standartlara uygun hale getirilmesi için görüşmeler yapılıyor” dedi. Pandemi döneminde gıda ürünlerinin teslimatı ve taşınmasının sadece Azerbaycan’da değil tüm dünyada yaygınlaştığını vurgulayan Tehmezli, “Azerbaycan’da bu alanda faaliyet gösteren pek çok şirket kuruldu. Bu şirketlerin olmazsa olmaz şartı da bu. faaliyetlerini “Gıda Güvenliği Hakkında” kanunun gereklerine uygun olarak yürütmektir. “Tüm dünyada olduğu gibi gıda ürünlerinin nakliyesi ve teslimatının da standartlara uygun yapılması gerekmektedir. Gıda ürünlerinin taşınmasında hem sıcak hem de soğuk zincir prensiplerine uyulması gerekmektedir. Aynı zamanda gıda ve gıda dışı ürünlerin bir arada taşınması kesinlikle yasaktır. Ayrıca taşımacılık alanında faaliyet gösteren firmaların çalışanlarının da tıbbi muayeneye tabi tutulması gerekmektedir. “Kullandıkları gıda kolilerinin bile standartlara uygun olması gerekiyor” dedi.
“Gıda güvenliği önceliklerinde bölgede yenilikler”, “Güvenli gıdada standartların rolü ve kullanımı” ve “Gıda güvenliğinde ‘Tek Sağlık’ yaklaşımının güçlendirilmesi” başlıklı panellere ev sahipliği yapacak konferans, çalışmalarını yarın tamamlayacak. – BAKÜ